Nieuwsoverzicht

Iets minder faillissementen in mei

In mei van dit jaar zijn 18 bedrijven minder failliet verklaard dan in april, meldt het CBS. Dat is een daling van 5 procent. De trend van het aantal faillissementen is wel al ruim 2 jaar stijgend. In de eerste vijf maanden van 2024 zijn er ruim 40 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Lees verder

Vertrouwen in banken, verzekeraars en pensioenfondsen stabiel

Het vertrouwen van Nederlandse huishoudens in financiële instellingen is het afgelopen jaar stabiel gebleven. Dit blijkt uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) onder ruim 2400 Nederlandse huishoudens.

Lees verder

Opstalverzekeringen zijn flink duurder geworden

Sinds 2019 is de gemiddelde premie van een opstalverzekering gestegen met 40 procent. Dat blijkt uit onderzoek door MoneyView. Voor vrijstaande woningen is de stijging zelfs 50 procent. Gemiddeld betaalt een consument nu 415 euro per jaar aan premie.

Lees verder

Begraven het duurst in westen van Nederland

Begraafplaatsen in Zuid-Holland en Noord-Holland zijn gemiddeld het duurst van heel Nederland. Cremeren kost in Overijssel het meest. Dat blijkt uit onderzoek van uitvaartverzekeraar Monuta die de prijzen vergeleek van ruim 1.500 begraafplaatsen en crematoria.

Lees verder

Jongeren blijven vaak ongewild langer thuiswonen

In de afgelopen drie jaar lukte het slechts 45 procent van de jongeren die graag op zichzelf wilden gaan wonen, om daadwerkelijk te verhuizen. Een paar jaar eerder, tussen 2015 en 2017, was dit nog 51 procent.

Lees verder

Fraudepogingen bij ruim twee derde bedrijven

Belgische en Nederlandse bedrijven zijn met grote regelmaat slachtoffer van fraude en oplichting. Ruim twee derde (69 procent) van de bedrijven had de afgelopen 2 jaar had te maken met fraudepogingen. Dat is wel 10 procentpunt lager dan daarvoor.

Lees verder

Aantal ziekmeldingen blijft afnemen

In het eerste kwartaal van 2024 lag het ziekteverzuim van werknemers met 5,5 procent opnieuw lager dan een jaar eerder. Ook in het eerste kwartaal van 2023 was er een daling ten opzichte van het jaar ervoor (van 6,3 naar 5,7 procent). Die afname heeft zich doorgezet. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Lees verder

Meer werknemers bouwen werkgeverspensioen op

Het aantal werknemers dat geen pensioen opbouwt is in drie jaar met bijna 20 procent afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Lees verder

Bijna 40.000 nieuwbouwwoningen te dicht bij drukke wegen

Bijna 40.000 nieuwbouwwoningen komen dichter bij drukke wegen te staan dan volgens het gezondheidsadvies van de GGD verstandig is. Op de plekken dichtbij de wegen is de lucht te vervuild en daardoor schadelijk voor de volksgezondheid.

Lees verder

Meer huizen verkocht met NHG nu beleggers vertrekken

Beleggers hebben de afgelopen jaren veel minder woningen gekocht om te verhuren. Daardoor is het aantal huizen dat in 2023 met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is gekocht, flink gestegen.

Lees verder