Hypotheken voor senioren afbeelding

Hypotheken voor senioren

Senioren willen vaak graag in hun eigen huis blijven wonen. Tot het eind van de looptijd is dat bij een gelijkblijvend inkomen financieel geen probleem. Eindigt de looptijd, dan hebben ze een nieuwe hypotheek nodig. Maar komen ze daar nog voor in aanmerking? Het kan ook zijn dat de woning aangepast moet worden aan fysieke beperkingen. Met welke regelingen is het voor senioren mogelijk om in hun vertrouwde woning te blijven? 

Hypotheek voor senioren

Zolang uw hypotheek nog loopt, hoeft u zich weinig zorgen te maken over de hypotheekvoorwaarden. Maar komt u aan het eind van de looptijd en is uw hypotheek nog niet afgelost? Dan heeft u een nieuwe hypotheek nodig.

Wanneer u minder dan tien jaar van uw AOW af zit, baseert de hypotheekverstrekker uw hypotheekmogelijkheden op uw pensioeninkomsten. Met alleen AOW en eventueel een klein pensioentje, zijn uw hypotheekmogelijkheden sterk beperkt. U bent dan misschien gedwongen uw woning te verkopen en een huis te huren. 

De kans is groot dat u als huurder veel hogere maandlasten heeft dan wanneer u een andere woning zou kopen of de hypotheek op uw huidige woning zou verlengen. Verschillende hypotheekverstrekkers zien in dat dat een ongewenste situatie is. Zij hebben daarom allerlei oplossingen bedacht om u ook op latere leeftijd een hypotheek te kunnen verstrekken. Een van die mogelijkheden is de seniorenhypotheek.

Seniorenhypotheek

Bij het vaststellen van een hypotheek hanteren banken strenge regels die uitgaan van hoge hypotheeklasten. Voor een ‘seniorenhypotheek´ laten zij die regels los. Zij kijken dan naar uw werkelijke lasten. U krijgt alleen een seniorenhypotheek als uw maandlasten lager worden dan bij de oude hypotheek. Bovendien moet u de rente voor minimaal twintig jaar vastzetten.

U kunt ook een seniorenhypotheek krijgen met Nationale Hypotheek Garantie.

Verzilverlening en Blijverslening

Er zijn gemeenten en provincies die senioren een Verzilverlening of een Blijverslening bieden. De hypotheekvormen zijn bedoeld om een gedwongen verhuizing te voorkomen of om de woning aan te passen. 

Gerelateerde pagina’s