Tweede hypotheek afbeelding

Tweede hypotheek

Lenen voor een verbouwing

Is uw huis toe aan een opknapbeurt maar heeft u onvoldoende financiële armslag? Dan is het zeker de moeite waard om een lening te overwegen. De rente die u betaalt is namelijk fiscaal aftrekbaar als u het geld besteedt aan onderhoud of verbetering van de woning en de lening binnen 30 jaar aflost. Wij gaan voor u na welke leenvorm het beste past bij uw verbouwingsplannen. Dat kan een gewone lening zijn of een tweede hypotheek.

Tweede hypotheek

U kunt voor uw verbouwing een extra hypotheek afsluiten. Het voordeel is dat hypotheekrente vaak lager is dan de rente bij een gewone lening. Het nadeel is dat de lening een lange looptijd heeft, wat het weer duurder maakt. Of een geldverstrekker u een tweede hypotheek wil geven hangt af van de marktwaarde van uw woning na de verbouwing, de hoogte van uw inkomen en uw huidige hypotheeklasten. Om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen, moet u de tweede hypotheek binnen 30 jaar stapsgewijs helemaal aflossen. Het is dus een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Sluit u als tweede hypotheek de aflossingsvrije variant af? Dan is de rente niet fiscaal aftrekbaar.

Voor een tweede hypotheek kunt u meestal alleen terecht bij uw huidige hypotheekverstrekker. U moet bovendien rekening houden met advies-, notaris- en taxatiekosten en eventueel kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie.

Persoonlijke lening

De rente van een persoonlijke lening is vaak hoger dan die van een tweede hypotheek. Maar voor een lening betaalt u geen advies-, taxatie- en notariskosten. U lost de lening bovendien in een kortere tijd af. U mag zelfs extra aflossen zo vaak en zo veel als u wilt. Anders dan bij een hypotheek betaalt u dan geen boeterente. Omdat u sneller aflost, kunnen de totale kosten van een persoonlijke lening lager uitvallen dan de kosten van een hypotheek. Net als bij een annuïtaire en lineaire  hypotheek is ook bij een persoonlijke lening de rente fiscaal aftrekbaar als u het geld besteedt aan woningverbetering. Bij een leenbedrag lager dan 45.000 euro kan een lening al voordeliger zijn dan een tweede hypotheek.

Of u in aanmerking komt voor een persoonlijke lening hangt onder meer af van uw inkomen en uw financiële verplichtingen, zoals uw woonlasten. 

Gerelateerde pagina’s